A-conto
A conto är en delbetalning, ofta i form av en förskottsbetalning. Fakturering a conto innebär att slutreglering av betalningen kommer att ske i samband med slutbetalning av det utförda arbetet.
A-Skatt
A-skatt är den skatt anställda betalar som betalas in av arbetsgivaren och dras av den anställdes lön.
Automatkontering
Automatkonteringar är ett sätt att automatiskt sköta vissa moment i bokföringen så att man kan automatisera återkommande rutinbokföringar.
Aktiv näringsverksamhet
En näringsverksamhet anses som huvudregel vara aktiv om näringsidkaren har arbetat i verksamheten minst en tredjedel av den tid som motsvarar en heltidsanställning.
Avskrivning
Att avskriva är att fördela kostnaden av en tillgång under dess ekonomiska livslängd.
Balanskonton
Balanskonton är de konton som ingår i balansräkningen.
Balansomslutning
Balansomslutning är summan av tillgångssidan alternativt summan av skulder och eget kapital i ett företags balansräkning.
Bic-kod (SWIFT)
BIC-kod är en internationell standard som används för att identifiera mottagarens bank vid internationella överföringar. Koden hette tidigare SWIFT.
Brutet räkenskapsår
Ett brutet räkenskapsår är ett räkenskapsår som inte följer kalenderåret.
Bokföringslagen
Bokföringslagen är den lag som reglerar hur bokföringen för en verksamhet ska upprättas. Alla aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar, samt vissa stiftelser och ideella föreningar är bokföringsskyldiga. Dessutom har enskilda personer som bedriver näringsverksamhet bokföringsplikt. För att dessa bolag och verksamheter ska veta hur de ska sköta bokföringen har bokföringslagen (BFL 1999:1078) upprättats, vilken innehåller vägledande direktiv och regler.
Bokföringsskyldighet
Bokföringsskyldighet innebär att alla juridiska personer och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet är skyldiga att bokföra.
Debiteringsgrad
Debiteringsgraden är ett verksamhetsmått som visar debiterade timmar i förhållande till tillgängliga timmar.
Deklaration
Deklaration är en årlig handling där inkomsttagare redovisar hur mycket som intjänats under föregående år och hur mycket skatt som ska betalas.
Direkt kostnad
En direkt kostnad är en kostnad som direkt kan härledas till en vara eller tjänst.
Dubbel bokföring
Dubbel bokföring är att bokföra en affärshändelse två gånger. I dubbel bokföring används debet och kredit som utgör varsin sida av ett bokföringskonto. Detta för att lättare kunna hålla reda på vad som händer med olika affärshändelser. Om en bokföringspost bokförs i debet på ett konto, ska det också bokföras i kredit på ett annat konto.
E-bokföring
E-bokföring är bokföring som sker i ett molnbaserat datorprogram.
E-faktura
E-faktura (elektronisk faktura) är ett system för att skicka fakturor elektroniskt. Den kan även kallas EDI-faktura (Electronic Data Interchange), EFH-faktura, Svefaktura eller PEPPOL-faktura (Pan-European Public Procurement On-Line). Ett vanligt missförstånd är att digital faktura är synonymt med begreppet e-faktura.Trots att en e-faktura, en PDF-faktura och en faktura i Word alla är digitala, skiljer sig e-fakturan på så sätt att fakturainformationen på den struktureras i ett särskilt format som kan läsas in i mottagarens internetbank, digitala brevlåda eller affärssystem. Denna princip att strukturera affärsinformation på kallas EDI, Electronic Data Interchange. Därför kallas e-faktura ibland för EDI-faktura.
Egenavgifter
Egenavgifter är ett samlingsnamn för de sociala avgifter som en egenföretagare själv måste betala in till staten.
Eget kapital
Eget kapital är det belopp som ägarna satt in i företaget, och som utgör skillnaden mellan tillgångar och skulder.
Eget uttag
Eget uttag är uttag av kontanter, egendom och inkomst av ett företags ägare eller av medlemmarna i en förening.
Extern redovisning
Redovisningens syfte är att dokumentera och sammanställa relevant information som rör företagets resultat och ställning vid en viss tidpunkt. Extern redovisning kallas i lag för affärsredovisning och syftar till att ge företagets externa intressenter information om ett företags resultat och ställning under en bestämd period. (Den interna redovisningen syftar framför allt på att ge information rörande framtiden till de som arbetar inom företaget.)
F-skatt
F-skatt är en företagsskatt och betalas av företagare som bedriver näringsverksamhet.
FA-skatt
Den som bedriver näringsverksamhet och samtidigt har anställning ska vara godkänd för FA-skatt.
”F” i F-skatt står för företag och ”A” i A-skatt står för anställd. För personer som har en anställning gäller att de ska betala A-skatt på inkomst. Det är arbetsgivaren som drar av skatt på lönen och betalar arbetsgivaravgifter innan nettolönen betalas ut till den anställde. Individer som ska driva egen näringsverksamhet och samtidigt har inkomst från anställning ska vara godkända för både F- och A-skatt. Ett godkännande för FA-skatt betyder i praktiken att företagaren har en A-skattsedel som används för anställningen, och en F-skattsedel som används för det egna företaget.
Factoring
Factoring innebär att ett företag säljer eller belånar sina fakturor. Det är oftast vissa finansföretag eller banker som erbjuder factoringtjänster.
Faktureringsmetoden
Faktureringsmetoden, som även kallas fakturametoden, används vid löpande bokföring och innebär att man bokför kundfakturor när de skapas, och leverantörsfakturor när de kommer in. Man väntar alltså inte med att bokföra fakturan tills att den har betalats som i kontantmetoden. Betalningen bokförs sedan separat när den utförs.
Förenklat bokslut
Förenklat årsbokslut är ett bokslut för verksamheter med en omsättning under 3 miljoner kronor.
Företagsrekonstruktion
Om ett företag har betalningssvårigheter kan det ansöka om en företagsrekonstruktion hos en domstol. Rekonstruktionen är ett särskilt tillstånd där företaget får möjlighet att rekonstruera sin verksamhet och på så sätt kan det undgå både konkurs och utmätning.
Förvaltningsberättelse
Aktiebolag, ekonomiska föreningar samt vissa handelsbolags räkenskapsår ska alltid avslutas med en årsredovisning eller ett årsbokslut. Årsredovisningen består av en balansräkning, en resultaträkning, en revisionsberättelse samt en förvaltningsberättelse. Förvaltningsberättelsen ska innehålla sådant som inte kan återges i balansräkningen och resultaträkningen. Den ska återge en rättvisande översikt över utvecklingen av ett företags verksamhet, ställning och resultat.
God redovisningssed
God redovisningssed kan enklast beskrivas som att gällande redovisningslagar och vedertagen praxis ska följas. Vedertagen praxis kan förklaras som ofta använd eller allmänt accepterat tillvägagångssätt och det är Bokföringsnämnden som har det övergripliga ansvaret för utvecklingen av vad god redovisningssed är.
Grundbok
En grundbok är en lista över ett företags affärshändelser presenterad i registreringsordning, dvs ordnade i kronologisk följd.
Holdingbolag
Ett holdingbolag, även kallat förvaltningsbolag, är ett bolag som äger aktier i andra bolag. Syftet med ett holdingbolag är att kontrollera dotterbolag och andra företag som holdingbolaget äger aktier i och fungerar som en praktisk organisation för att optimera distribuerandet av vinster och för att finansiera andra företag. Det vanligaste är att holdingbolaget äger majoriteten av aktierna i dotterbolag och alltså fungerar som ett moderbolag i en koncern. Även om det primära syftet med ett holdingbolag är att äga aktier i andra bolag, finns det inget hinder för holdingbolaget att bedriva egen verksamhet.
Huvudbok
Huvudbok och grundbok är begrepp inom redovisning som relaterar till ett företags bokföring. I huvudboken sorteras företagets affärshändelser efter konto. Ett företag måste löpande registrera sina affärshändelser i både en grundbok och i en huvudbok, vilka kan förklaras som listor där affärshändelserna presenteras och sparas.
IBAN-nummer
Ett IBAN-nummer (International Bank Account Number) används vid internationella transaktioner för att identifiera ett bankkonto.
Ingående balans
Ingående balans är de belopp som bokförs i början av ett nytt räkenskapsår som ingående saldon på balanskontona.
Ingående moms
Ingående moms är den moms som företagare betalar på köpta varor och tjänster och det är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är därmed ingen kostnad för dig som företagare. Utgående moms är momsen på det du säljer, och det är den momsen du som företagare ska redovisa till Skatteverket. Skillnaden mellan den ingående momsen och den utgående momsen, det vill säga mellanskillnaden, ska du antingen betala till Skatteverket eller få tillbaka från Skatteverket.
Intern redovisning
Syftet med redovisning är att dokumentera och sammanställa relevant information som rör ett företag och dess verksamhet. Redovisningen ska se till att företagets interna och externa intressenter har åtkomst till den information de behöver. Det finns två grenar inom redovisning, extern redovisning och intern redovisning. Den interna redovisningen har som ändamål att ge de som arbetar inom företaget betydelsefull information som rör framtiden.
Investmentbolag
Ett investmentbolag är ett bolag med affärsidén att äga aktier i andra aktiebolag. Det finns olika syften med investmentbolagen. En del har syftet att långsiktigt öka värdet av innehaven till ägarna. Andra investmentbolag fungerar primärt som maktbolag med syfte att kontrollera andra företag. Investmentbolag verkar ofta långsiktigt när de investerar i eller förvärvar bolag. Det är lätt hänt att man blandar ihop investmentbolag med holdingbolag som har en liknande konstruktion. Skillnaden är att ett holdingbolag normalt tillhör en permanent koncern som verkar i den samma eller liknande branscher.
Juridisk person
En juridisk person är ett företag, en verksamhet eller en organisation som kan förvärva rättigheter och ha skyldigheter, precis som en fysisk person. Det innebär att de bland annat kan ingå avtal, ha anställd personal, ha skulder och även bli stämda i domstol.
Justerat eget kapital
Justerat eget kapital är ett nyckeltal och ett företags beskattade egna kapital. Detta nyckeltal kan i vissa fall passa bättre som mått för att mäta ägarnas eget kapital än nyckeltalet eget kapital.
Kassaflödesanalys
En kassaflödesanalys, även kallat finansieringsanalys, är en rapport som innehåller uppgifter om ett företags finansiella flöden (likviditetsförändringar), det vill säga företagets inbetalningar och utbetalningar under en viss period.
Kontantmetoden
Kontantmetoden, även kallat bokslutsmetoden, innebär att bokföra inkomster och utgifter när in- och utbetalningar sker, alltså när en kund har betalat en fordran eller när verksamheten har betalat en leverantörsskuld och tillämpas ofta av enskilda näringsidkare och andra verksamheter med en nettoomsättning på mindre än tre miljoner kronor per år. Andra som använder denna bokföringsmetod är verksamheter som inte har så många transaktioner under ett räkenskapsår och/eller där omsättningen inte uppgår till något större belopp.
Kontoklass
En kontoklass är en indelning av olika konton i kontoplanen. Företag använder sig av en kontoplan för att förenkla sin bokföring. I Sverige finns inte något krav på vilken kontoplan företag ska använda, men den vanligast förekommande är BAS-kontoplanen. En kontoplan är indelad i olika kontoklasser och kontogrupper. Indelningen i kontoklasser överensstämmer i princip med huvudgrupperingarna i balansräkningen och resultaträkningen. Konton av likartad karaktär grupperas tillsammans för att hålla samman transaktioner av liknande sort, vilket underlättar företagets redovisning.
Kundförlust
Kundförluster är bristande betalningsförmåga hos kunder som har fått kundfaktura från företaget. Kundförluster kan delas upp i befarade kundförluster och konstaterade kundförluster.
Leasing
Leasing innebär att hyra en inventarie för en fast månadskostnad av ett leasingföretag.
LIFO
LIFO står för last in first out och är en lagervärderingsprincip som innebär att de varor som tillverkats eller köpts in sist ska säljas eller förbrukas först.
Mini One Stopp Shop (MOSS)
Den 1 januari 2015 trädde nya momsregler gällande försäljning av elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster och sändningstjänster inom EU i kraft. Reglerna påverkar företag som säljer dessa tjänster till privatpersoner inom EU. Mini One Stop Shop, förkortat MOSS, är en e-tjänst för redovisning av moms på dessa tjänster.
Momsreglerna innebär att beskattningen av tjänsterna sker i det land där köparen är bosatt. Det är säljaren som bär ansvaret för att betala in momsen och ändringen gäller endast för försäljning till privatpersoner inom EU. Redan före 1 januari 2015 gällde att företag som är etablerade utanför EU ska betala mervärdesskatt för elektroniska tjänster i det EU-land köparen är bosatt, utan förutsättningen att köparen är en privatperson.
Momsdeklaration
I en momsdeklaration redovisar företaget den ingående och utgående momsen.
Momsredovisning
Momsredovisning innebär att den som är momsskyldig redovisar moms till Skatteverket. Den som driver eget företag ska betala och redovisa moms till staten genom Skatteverket, och måste anmäla sig för att bli momsregistrerad. Vid en momsregistrering får företaget ett momsregistreringsnummer av Skatteverket.
Momsregistreringsnummer
Ett momsregistreringsnummer eller VAT-nummer (internationellt) är ett nummer som alla som registrerar sig för moms får av Skatteverket.
Netto
Netto är ett belopp eller annan summa efter avdrag.
Nettoomsättning
Nettoomsättning definieras som summan av försäljningsintäkter av varor och tjänster med avdrag för lämnade rabatter, moms och annan skatt som är knuten till försäljningen.
Nominellt värde
Nominellt värde är ett fast värde som inte tar hänsyn till förändringar i prisnivån. Det betyder att värdet inte är satt i relation till något, eller att man tagit hänsyn till inflation. Nominellt värde är det värde som anges i en handling, till exempel i ett avtal eller i en faktura. Det motsatta förhållandet till det nominella värdet kallas realvärde, där man tagit hänsyn till inflation och andra värdeförändringar.
Nuvärde
Nuvärde är dagens värde av en betalningsström som sker i framtiden och används vid investeringskalkylering. Värdet används för att kunna göra en jämförbar och rättvis jämförelse mellan investeringar som sker vid olika tidpunkter.
OCR-nummer
Ett OCR-nummer är ett referensnummer som skapas av den som utfärdar en faktura och används för att identifiera en elektronisk betalning. OCR står för Optical Character Reading, eller Optical Character Recognition.
Offentlig upphandling
Offentlig upphandling är en reglerad procedur för inköp av varor, tjänster och entreprenader inom offentlig sektor. När statliga och kommunala myndigheter, beslutande församlingar samt offentligt styrda bolag, föreningar och stiftelser ska köpa en vara, tjänst eller entreprenad, ska valet av leverantör ske på affärsmässig grund för att säkerställa att offentliga medel används på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. När en offentlig upphandling tillkännagetts inbjuds leverantörer att lämna ett anbud.
Omvänd skattskyldighet
Omvänd skattskyldighet är när köparen betalar in moms till staten. Det är bara i vissa fall som omvänd skattskyldighet kan användas. Dessa fall skiljer sig åt beroende på om handeln gäller Sverige, EU eller länder som inte tillhör EU. I Sverige används omvänd skattskyldighet framförallt inom bygghandeln.
Organisationsnummer
Organisationsnumret är en identitetsbeteckning för juridiska personer. Det fungerar som ett personnummer, fast för myndigheter, företag, organisationer mm. Organisationsnummer infördes år 1975 och är en svensk företeelse. Även företagens momsregistreringsnummer, eller VAT-numret bygger till stor del på momsnumret.
P/E-tal
P/E-tal är ett nyckeltal som används vid aktievärdering och indikerar om börskursen är hög eller låg i förhållande till företagets vinstnivå. P/E-tal (alternativt PE-tal, efter engelskans Price/Earnings ratio) tillhör gruppen aktierelaterade nyckeltal. Det beräknas genom att dividera den aktuella aktiekursen med vinst per aktie efter skatt (P/E). Måttet anger hur pass högt värderat ett företag är i förhållande till dess vinst och gör att jämförelse mellan aktier kan avgöra storleken på ett företag. Det innebär att P/E-talet är särskilt användbart vid värdering av företag inom samma bransch och som har liknande tillväxtutsikter och därmed jämförbara resultatsiffror.
Preliminärskatt
Preliminärskatten är baserad på den summa som antas intjänas under det kommande året. Det betyder att i början av varje inkomstår ska budgeten gås igenom och den förväntade inkomsten och möjligt överskott ska beräknas. När summan har uppgetts till Skatteverket räknar myndigheten ut hur mycket preliminärskatt som ska betalas och debiterar sedan en tolftedel varje månad.
Om du är anställd och har A-skatt är det din arbetsgivare som ska räkna ut och göra avdraget från din lön. Är du både anställd och driver egen firma ska du däremot använda dig av FA-skatt, som innebär att arbetsgivaren drar av skatten på din lön samtidigt som du själv ska betala preliminärskatten av din egen näringsverksamhet.
Prisbasbelopp
Ett prisbasbelopp, även kallat basbelopp, är ett värde som årligen fastställs av regeringen. Basbeloppet speglar prisutvecklingen i samhället och används för en rad olika beräkningar: beskattning, pensions- och försäkringsförmåner samt medlems- och serviceavgifter.
Proformafaktura
En proformafaktura används främst för förtullningsändamål för att visa värdet på varorna i samband med en leverans. Det är en speciell typ av faktura som främst används i samband med export av varor, men i vissa fall även vid leveranser inom Sverige. Vid export är du skyldig att på uppmaning kunna visa upp handlingar som styrker din tulldeklaration. Mottagarlandet kan därför kräva att granska en faktura eller en proformafaktura som avser försändelsen.
Punktskatt
Punktskatt är en konsumtionsskatt som tas ut på speciella varor för att styra konsumtionen av dessa. Exempel på sådana är tobak, alkohol, lotterier, reklam och koldioxid.
Reavinst
Reavinst, eller realisationsvinst, är vinst på kapital. Det betyder skillnaden mellan priset vid köp på ett värdepapper, fast egendom eller andra tillgångar, och summan säljaren fick vid försäljningen. Reavinsten är alltså den vinst som en försäljning genererar. Reavinsten beräknas som följande: Försäljningspris − Inköpspris = Reavinst
Redovisning
Redovisning handlar om att sammanställa och dokumentera ekonomisk information rörande företagets ställning och resultat. Till redovisning hör den dagliga bokföringen av företagets affärshändelser, men även bokslut och årsredovisning. Den information som sammanställs och rapporteras i företagets redovisning utgör grunden för många av de beslut som fattas inom ett företag. Redovisningen ska se till att företagets interna såväl som externa intressenter har tillgång till den information de behöver.
Redovisningssystem
Ett redovisningssystem är ett digitalt system för att underlätta bokföring och redovisning.
Reskontra
En reskontra är en sidoordnad bokföring för att kunna ge detaljerad information om exempelvis kunder, leverantörer och löner. Den kan ses som en databas där information samlas om fakturor, påminnelser, eller löner beroende på vilken grupp som reskontran syftar till. Reskontran används sedan som underlag för den övriga bokföringen.
Revisionsberättelse
I en revisionsberättelse redogör en revisor sin granskning av en styrelses förvaltning av en verksamhet eller rörelse och om årsredovisningen är upprättad enligt årsredovisningslagen.
Revisor
En revisor har till uppgift att granska och verifiera ett företags eller en organisations redovisning. En vanlig missuppfattning är att revisor är detsamma som en redovisningskonsult. Medan redovisningskonsulten utför redovisningen åt företag, är revisorns uppgift i stället att granska och verifiera företagets redovisning. Revisionen kan ses som en kvalitetssäkring av den information om de ekonomiska förhållanden som en näringsidkare (bolag eller förening) lämnar till marknaden i samband genom årsredovisningen.
Riskkapital
Riskkapital är ett samlingsnamn för investeringar i ett företags egna kapital. Riskkapital omfattar investeringar i både noterade och onoterade företag, även om begreppet ofta syftar på investeringar i onoterade företag. Riskkapitalet kopplar ihop företagare som behöver ett tillskott av kapital med kapitalstarka investerare. Det finns olika typer av riskkapital som fyller olika funktioner under ett företags olika utvecklingsfaser. Riskkapital kan användas som initial finansiering vid uppstarten av ett företag, under en tillväxtfas samt som kapitaltillskott i mogna företag som exempelvis vill etablera sig på nya marknader.
Rörelsemarginal
Rörelsemarginalen är ett marginalmått och visar hur stor del av företagets vinst som blir kvar till räntor, skatt och vinst efter att kostnaderna täckts. Rörelsemarginal = Rörelseresultat efter avskrivningar/nettoomsättning
Rörelseresultat
Rörelseresultat är mellanskillnaden mellan en verksamhets rörelseintäkter och rörelsekostnader.
Schablonbelopp
Ett schablonbelopp är ett förutbestämt belopp som används vid värdering av objekt som inte är individuellt bedömt. Schablonbelopp är vanligt inom olika skatteregler där det bland annat används vid traktamenten och kostnadsersättningar då specifika belopp utbetalas för att ersätta arbetsrelaterade privata utgifter, så som milersättningar eller luncher. Det används också för olika skattemässiga avdrag.
SIE
SIE står för Standard Import och Export och är ett svenskt, standardiserat filformat för överföring av ekonomisk data mellan olika programvaror. Filstandarden förenklar flyttning av redovisningsdata mellan exempelvis olika redovisnings-, deklarations-, löne- och analysprogram, även om programmen kommer från olika leverantörer.
SNI-kod
En SNI-kod är en femsiffrig kod som syftar till att beskriva och tydliggöra en verksamhet genom att koppla den till en eller flera näringsgrenar. SNI-koden anges i samband med att man registrerar ett företag och används för nästan all ekonomisk statistik. Den används också för att skicka riktad information till en mängd företag inom samma bransch.
SWIFT
Vid internationella betalningar används en standard för att identifiera mottagarens bank. Denna internationella standard, i form av en kod, kallades tidigare SWIFT-kod, men det nuvarande namnet är BIC-kod.
Traktamente
Ett traktamente är en ersättning som anställda kan få av arbetsgivaren för resor som genomförs i tjänsten. Traktamentet ska kompensera de ökade levnadskostnaderna som uppstår under tjänsteresan, så som utgifter för mat, dryck och andra mindre utgifter. Om arbetsgivaren eller någon annan betalar för den anställdes måltider under tjänsteresan blir traktamentet lägre. En anställd kan få traktamente för hel dag, halv dag samt nattraktamente.
Täckningsbidrag
Täckningsbidrag, förkortat TB, är ett nyckeltal som visar med hur mycket en viss produkt bidrar till att betala kostnader som är gemensamma för alla produkter.
Täckningsbidrag (TB) = Försäljningsintäkt (pris) – Rörlig kostnad
alternativt
Täckningsbidrag (TB) = Särintäkt – Särkostnad
Täckningsgrad
Täckningsgrad, förkortat TG, anger hur stor procentuell andel av försäljningspriset som utgörs av täckningsbidrag. Täckningsgrad i % = (Täckningsbidrag ÷ Särintäkt) × 100
Utgående balans
Utgående balans är summan av de belopp som finns på tillgångs- och skuldsidan i balansräkningen vid räkenskapsårets slut.
Utgående moms
Utgående moms är den moms som läggs på försäljningspriset av varor och tjänster.
Verifikat
När bokföring görs ska det finnas underlag för alla affärshändelser. Dessa underlag kallas för verifikationer och kan vara en faktura, kvitto eller annat både fysiskt och elektroniskt dokument. Varje affärshändelse ska ha en egen verifikation.
Vinstmarginal
Vinstmarginal är ett nyckeltal som visar hur mycket av varje omsättningskrona som utgör vinst. Vinstmarginal = (Försäljning – Kostnad) ÷ Försäljning
Vinstmarginalbeskattning (VMB)
Vinstmarginalbeskattning är ett särskilt sätt att beräkna försäljning och moms för företag verksamma inom handel med begagnade varor eller förmedling av resetjänster. Försäljningen beräknas på skillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset med avdrag för moms. Vinstmarginalbeskattning förkortas till VMB och tillämpas av alla EU-länder.
Vägt genomsnitt
Vägt genomsnitt är en lagervärderingsmetod genom att summera det ingående lagret med årets inköp och dividera med antalet inköp. Vägt genomsnitt eller vägd genomsnittsberäkning används när den vanligaste metod för lagervärdering, FIFO, inte kan appliceras.
Årsredovisning
En årsredovisning är en sammanställning av ett företags räkenskaper och förvaltning för ett räkenskapsår.En årsredovisning ska vara överskådligt uppställd, ge en rättvisande bild av verksamhetens ställning och resultat, samt följa god redovisningssed. Överskådligheten innebär att årsredovisningarna ska presenteras systematiskt, lättillgängligt och med stora möjligheter till överblick.